Friday, September 14, 2007

Fregatten Jylland og Aldente

Endnu en solskinsdag oprandt i Århus

Kærsten og jeg var tidligt oppe - en konsekvens af, at vi kun havde proppet penge i parkometeret til kl. 10.

Vi er ellers ikke morgenmennesker. Kl. 10 er tidligt på en fridag i min verden; men denne dag viste det sig at være en god idé.

Turen gik til den meget smukke Ebeltoft by med Fregatten Jylland som mål.

Undervejs blev puntoen forkælet med 98 oktan - den skulle jo også mærke, det var ferie - og således slurprende af velnæret velglæde trillede vi mod Mols.

Jylland er et utroligt smukt skib, med en interessant historie, der dog nok kræver en vis form for nationalisme VIRKELIGT at sætte pris på - Er man ikke leveringsdygtig i dette, kan en god portion ironisk distance også gøre det :-) Men det kan du jo læse mere om her.

Kort fortalt:

Danskerne havde fået slag af russerne, svenskerne, englænderne, tyskerne, østrigerne - ja, snart sagt gud og hver mand. Lidt ligesom i fodbold...

Ved Slaget ved Helgoland i 1864 havde Fregatten Jylland en afgørende rolle i det ene slag vi vandt, og - igen ikke ulig fodbold - er det noget, der stadig fejres. Lidt interessant er det, at det gør den østrigske flåde også...

Men helt ærligt. Vi ved vi vandt. Hvor pinligt ville det ikke være at tabe til den østrigske flåde? Jeg mener, det er jo ikke ligefrem den største fiskernation, og har ikke så meget som 1 lille, bitte centimeter kyst. (Ja, ja - jeg kan godt min verdenshistorie, men set fra Danmark anno 2007, er det da lidt sjovt)

Anyways......

Grunden til, at det viste sig at være godt at lege a-menneske, er, at der kl. 11 var Kanonshow på fregatten. Meget underholdende og afsluttet med et rigtig godt og solidt BUM!

Der var iøvrigt også kanonshow igen kl. 15, men det betød bare, at vi også fik oplevet det dejlige BUM! fra bagbord. HURRA! STORT BUM!

"Hold kæft, et knald det ga'", siger kæresten, og ser glad ud. Han vil vist gerne med en anden gang...

Resten af dagen blev brugt på Glasmuseet - ok, men så var det heller ikke sjovere - en god lang gåtur i Ebeltoft, isspiseri og et lille hvil ved vandet.

Om aftenen gik vi atter på jagt efter en god madoplevelse. Vi havde fået enbefalet en indisk resteaurant i latinerkvarteret, men der var helt proppet. Jeg mente derfor, at jeg kunne huske en anden gade i nærheden af Vesterbro Torv, med en række tilsyneladende hyggelige steder.

Det kunne jeg ikke....

Men i min søgen fik jeg forvildet os ned af Vestergade forbi Aldente, hvor kæresten, med vanlig næse for den slags, straks spottede et oplagt spisested.

Lækker indretning, røgfri (det var før d. 15/8 2007, så stadig ikke påkrævet) og med en fabelagtig menu med vinmenu.

5 retter, 5 glas vin, 5 stjerner :-) - og til den beskedne pris af 620 kr pr. kuvert.

Til min store glæde kan jeg se, at der ikke er den store udskiftning i hverdagmenuen, så her er den præcise spiseseddel:

Capesante con asparagi e lardo di colonnata
Ovnstegte Kammuslinger med friske asparages svøbt i ”lardo fra Colonnata”
Vin: Gavi di gavi Piemonte

Tortelloni toscani alla crema di tartufo
Hjemmelavede pastapuder fyldt med kød og trøffel creme
Vin: Ripasso Capitel della Crosara Veneto

Coniglio ripieno con prosciutto e pancetta
Kaninsteg fyldt med italiensk skinke og pancetta. Serveret med hvidvinssauce
Vin: Barolo Reverdito Piemonte

Pecorini misti
3 forskellige pecorini oste serveret med safranhonning og figenmarmelade
Vin: Sangiovese Fontecuoia Toscana

Affogato al caffe’
Hjemmelavet vanille is ”druknet i mokka kaffe”
Vin: Passito Sicilia

Kæresten er ikke den store ostefan (hans tab, min glæde) så han fik overtalt tjeneren til at servere et stort stykke æbletærte i stedet. Dog med samme vin, der nok var en anelse mere passende til de gode italienske oste.

Maden var superb, og skal jeg virkeligt - hårdt presset - komme med en mindre aber dabei, må det være, at hovedretten (den med kanin) var for stor i forhold til, at den indgik i en 5-retters menu. Men helt ærligt - hvem klager over for meget mad?

Skal jeg udvælge aftenens store overaskelse, må det være vinen til pastaretten: Ripasso Capitel della Crosara Veneto. En meget god rødvin, der passede perfekt til maden og stemningen. Blød og rund, men med pondus. Ligesom jeg kan lide den :-)

Og skænket i et fantastisk flot glas, der rigeligt kunne have rummet hele flasken.

Sådan nogen bør jeg anskaffe mig - tænk at elske øl, vin og mad, men stadig have flest glas med påskriften "Milk", købt i SuperBrugsen, da jeg stadig var på SU. Go figure....

For at opsummere - Hyggeligt lokale, god stemning, lækker mad, pragtfuld vin.

Absolut egnet til madelskere og romantiske middage :-D

No comments: